Защо кафето е добро за вашето здраве

Съобщение за грешка

Deprecated function: Required parameter $is_multi follows optional parameter $key in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/sin.bg/public_html/includes/module.inc).
две чаши с кафе от капсула

Малко са хората, които изобщо не пият кафе. Най-често повечето хора си приготвят по някоя капсула кафе сутрин и го пият по пътя за работа. Кафе капсулите Nespresso са бърз и удобен начин да получите заслужената чаша кафе с прекрасен вкус, който да ви събуди на секундата. Как действа обаче кафето на телата ни и какви са останалите позитиви, които извличаме от него? Нека да видим.

Проучване след проучване доказва, че кафето е пълно с вещества, които могат да помогнат за предпазване от Алцхаймер и сърдечните заболявания. Кофеинът е първото нещо, което ви идва на ум, когато мислите за кафе, макар то да съдържа и антиоксиданти, както и други активни вещества, които могат да намалят вътрешното възпаление и да ви предпазят от болести.

Какви са основните ползи за здравето?

Една чаша кафе от капсула ще ви даде енергиен тласък и ще повлияе положително на здравето ви. Последните проучвания установяват, че пиещите кафе по-рядко имат коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет и бъбречни заболявания. Освен това, тялото на човек, пиещ редовно кафе, преработва по-добре глюкозата. Това е и причината за по-рядкото появяване на диабет тип 2.

По-малка вероятност има да развиете и сърдечна недостатъчност. Пиенето на една до две чаши кафе на ден може да помогне за предотвратяване на сърдечна недостатъчност, когато отслабеното сърце изпитва затруднения с изпомпването на достатъчно кръв към тялото.

По-малко вероятно е да развиете болестта на Паркинсон. Кофеинът е свързан не само с по-нисък шанс за развитие на болестта на Паркинсон, но може също да помогне на хората със заболяването да контролират по-добре движенията си.

Кафето се отразява добре и на черния дроб, който получава повече чернодробни ензими, спрямо хората, които не пият кафе.

кафе преди работа

Интересно е, че дори ДНК-то на човек, който пие кафе, се подобрява. Нишките в ДНК-то стават по-устойчиви и по-рядко хората получават рак или тумор. Ракът на дебелото черво намалява като вероятност с 26%, което на практика означава, че 1 на 4 човека няма да развие рак от тези, които са предразположени.

Кафето намалява вероятността и от инсулт. За жените пиенето на поне една чаша кафе на ден е свързано с намален риск от инсулт, който е четвъртата водеща причина за смъртност при тях.

Колко кафе е безопасно да пият жените всеки ден?

Прекомерният прием на кафе може да ви докара високо кръвно налягане, невъзможност да заспите или безпокойство. Какво количество тогава трябва да пиете, за да може да получите само позитивните ефекти, но не и негативните.

При жените това количество е до 3 чаши на ден, като максималното количество кофеин е 400 милиграма. Ако обаче кърмите или сте бременна, то консумацията на кафе трябва да е съобразена с препоръките на вашия лекар. При мъжете е до 5 чаши на ден, като естествено, това трябва да е съобразено и с общото здравословно състояние на човек.

Поносимостта към кофеин е различна за всеки човек. Искате да правите това, което ви кара да се чувствате добре. Все още можете да получите някои от потенциалните ползи, като пиете една чаша кафе на ден или дори като пиете кафето си без кофеин. Ако вместо захар слагате мляко, кафето ви даже ще повиши полезните си свойства.

Заключение

Кафето, с неговото си съдържание, влияе добре на цялостното здраве на човек. Естествено, то трябва да се пие с мярка и ако имате здравословни проблеми, да не разчитате само на него, защото неговия ефект все пак е помощен, а не основен.

Толкова сме свикнали с ароматът и вкуса на кафето, че не са рядкост дори да хапваме сладки с вкус на кафе, вафли, пасти, сладоледи и тн. Това е само още едно доказателство, че кафето е не само полезно, ами и приятно и вкусно.