Защо е важно да изберем климатик с правилната мощност?

Съобщение за грешка

Deprecated function: Required parameter $is_multi follows optional parameter $key in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/sin.bg/public_html/includes/module.inc).
жена си почива под климатик

Климатичните промени и повишаващата се температура на околната среда все по-често внасят смут в ежедневието ни. За да се справим с този проблем, много от нас търсят решение в климатиците. Изборът на климатик с подходяща мощност е от съществено значение за комфорта на цялото семейство. В тази статия ще разгледаме защо това е важно и как да вземем правилното решение.

Защо да изберем правилната мощност?

Когато разглеждате различни марки климатици, е важно да имате предвид работния обем на модела, който би бил подходящ за вашето жилище. Ако не сте сигурни каква точно мощност търсите, опитайте да се ориентирате по размера на стаята. На сайта на Eclima имате възможност да филтрирате търсенията според квадратурата на помещението. Например климатици Fuji Electric разполагат с модели за помещения от 10 до 100 кв.м. Това е доста голям диапазон. Нека да видим защо е важно да изберете правилната мощност.

Капацитетът на работа на един климатик може да се измери в британски топлинни единици (BTU) или киловати (kW). Най-често купуваните варианти са с капацитет 9000 BTU, 12000 BTU и 18000 BTU, разговорно наричани „девятки“, „дванайсетици“ и „осемнайски“. Съществуват, разбира се, и други мощности, както по-големи, така и по-малки.

Когато се избира климатик, трябва да се вземе предвид не само неговият капацитет, но и размерът на помещението, което ще се отоплява, или отопляемият обем.

климатик с достатъчно мощност

Защо не трябва да купуваме климатик с по-малка мощност за голяма стая?

Съвсем естествено е да допускате, че ако уредът не е достатъчно мощен, той няма да се справя успешно с поддържане на желаната температура в стаята. Това е самата истина. В такива ситуации машината трябва да работи на по-високи обороти, за да постигне целта и това ще доведе до прегряване на системата.

В крайна сметка жилището ви няма да е достатъчно добре затоплено или охладено; на всичкото отгоре, сметката за ток ще набъбва постоянно. В допълнение, ако този режим на работа продължи дълго време, това може да повреди части от устройството и да наложи подмяна на цялата машина.

По-мощен климатик в малка стая - защо това е лоша идея?

Често хората не предполагат, че същото се отнася и в случаите, в които моделът е твърде мощен за размерите на помещението.

Използването на климатик с по-голяма мощност от необходимата може да предизвика проблеми от различен характер. Тъй като новите системи са направени така, че да се „донастройват“ според сигналите, които получават от околната среда, това може да обърка машината, което да се изрази в честа промяна на мощността. От своя страна това ще доведе до по-голям разход на енергия и впоследствие дори до преждевременна повреда в уреда.

Например климатикът ще се включва и изключва по-често от нормалното, защото ще достига зададената температура много бързо. Има хора, които се надяват, че с един по-мощен модел могат да отопляват две отделни помещения при отворена врата. За съжаление, това не е така. Не е препоръчително да го правите. Рискувате да повредите системата. Все пак не забравяйте, че такъв уред се купува за поне пет години.

Друг проблем с монтирането на климатик с по-голяма мощност в малка стая е шумът. Дори и самата машина да е сравнително тиха, ако разполагате с по-малко пространство, това ще създава повече шум, докато уредът е включен.

Какви са особеностите на стаята при избора на климатик?

Освен размера на помещението, съществуват и други фактори, които са от значение при избора на климатик като:

  • дали става въпрос за апартамент, или къща;
  • какво е предназначението на стаята и на кои етаж се намира тя;
  • с какво изложение е стаята;
  • какъв е видът на дограмата;
  • има ли вътрешна или външна изолация, с каква дебелина е тя;
  • колко врати и прозорци има;
  • има ли други електроуреди в помещението, които отделят топлина;
  • какво е строителството на сградата (панелно, тухлено).

Имайте предвид, че ако стаята е със северно изложение, това предполага, че тя ще бъде значително по-студена от другите, тъй като ще получава малко слънце през деня. За такъв вид помещение е важно да се спрете на модел с повече мощност.

Изборът на климатик с правилен капацитет ще доведе до повече комфорт и икономия във вашето семейство. Преди да закупите такъв уред, не забравяйте да се допитате до консултантите в магазина за повече информация. Те ще ви помогнат да определите правилната мощност според вашите нужди и размера на помещението. Така няма да се притеснявате, че ще направите грешка, за която да съжалявате след време.