Съдове за напитки: видове и характеристики

Съдове за напитки е широко понятие. Включва всички битови съдове, предназначени за пиене, както и за готвене, сервиране и съхранение. Но, освен кафе и чай, ние пием вода, сокове, безалкохолни напитки, алкохол, млечни и витаминозни коктейли, вино, шампанско, силен алкохол. Тази статия ще отговори на въпроса коя напитка в кой съд да сервирате. Ще говорим и за най-популярния материал за производство на такива съдове - стъкло.

 

Предимства на хранителното стъкло

 

За някои стъклените съдове за напитки ще изглеждат крехки. Всъщност материалът има уникален набор от качества. Лесен за използване, лесен за поддръжка, непретенциозен при съхранение, достатъчно здрав, за да издържи проектни натоварвания. Освен това стъклото е наистина универсално. Грациозни чаши за вино, стабилни кани за плодови напитки, надеждни чаши за кафе и какао са само малка част от стъклените кухненски аксесоари. Нека изброим всичките му предимства.

 

1. Външна естетика. Прозрачната основа ви позволява да се насладите на красотата на цвета на всяка напитка. И ако се вари в стъкло, тогава преценете степента на готовност.

 

2. Гладка повърхност. Няма неравности по стъклените елементи. Светлината от лампите или от улицата се отразява, красиво блестящо и блестящо.

 

3. Безопасност. Материалът няма собствен мирис и цвят. Не влияе на вкуса и аромата на съдържанието.

 

4. Натурален състав. За производството се използват естествен кварцов пясък, силициев диоксид и минерални оксиди, които придават здравина.

 

5. Инертност. Стъклото не влиза в химични реакции със съдържанието. Червени, кафяви, горски напитки не го оцветяват.

 

6. Устойчивост на корозия. Съставът не съдържа елементи, склонни към образуване на ръжда.

 

7. Топлоустойчивост. Стъклото лесно пренася топли и студени напитки, включително и тези с добавка на лед. Запазва температурата за дълго време.

 

8. Разнообразие от дизайн. Днес в продажба има класически прозрачни продукти, както и ярки цветове.

 

Видове съдове за пиене

 

 По функция:

 

 1. Съдове за приготвяне на напитки. Говорим за разнообразие от съдове за варене, инфузия и смесване на съставките. Ето как например се приготвя бърза домашна лимонада. Във водата се добавят 6-10 ягоди, половин лимон и няколко стръка пресен босилек. Добавете няколко кубчета лед, ако желаете. Смесете съставките в стъклена кана и изсипете в чаши.

 

2. Съдове за сервиране на напитки. Понякога настройката на масата прилича на изкуство. Особено ако се използват ефектни стъклени чаши или чаши за вино.

 

3. Съдове за съхранение/пренасяне на напитки. В летните жеги малко хора излизат от къщи без вода. Спортистите трябва да пият на тренировка. За да запазят полезните свойства на напитката, както и да улеснят процеса на пиене на обществено място, се използват бутилки за многократна употреба.

 

По цвят:

 

1. Прозрачни продукти. Това е традиционен съд за пиене. Повечето стъклени чаши нямат собствен цвят, но понякога са украсени с цветни щампи. Особено ако това са детски.

 

2. Цветни. Те могат да се нарекат тенденция от последните няколко години. На първо място, това са чаши за вино и чаши изработени от дебело цветно стъкло. Те са стилизирани като антични, така че често играят ролята на празнични ястия.

 

По съдържание:

 

1. Съдове за студени напитки. Това са чаши за вода, сокове, лимонади, ягодоплодни напитки и други безалкохолни напитки на стайна температура или с лед.

 

2. Съдове за топли напитки. Сервира се зелен, черен, бял, червен и жълт чай, както и кафе и какао.

 

3. Съдове за алкохолни напитки. Тази категория включва чаши за червено и бяло вино, шампанско, коктейли, както и спиртни и кафе напитки с алкохол. За да купите съдове за напитки, трябва да знаете как се наричат ​​и как изглеждат.  Интересното е, че много са наследили името от онези, които са измислили алкохолни коктейли. Днес имената са останали, но функционалността е значително разширена.