Наредба Н-18 и промените в ЗДДС - какво да очаквате?

Съобщение за грешка

Deprecated function: Required parameter $is_multi follows optional parameter $key in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/sin.bg/public_html/includes/module.inc).
счетоводител смята в офис

Последните 2 години много се шумеше за Наредба Н-18 и по-скоро за така нареченото СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговския обект), което се съдържаше в наредбата. Преди началото на пандемията, всякакви специалисти изявяваха мнение, сред които счетоводители, като Bankova.net, председатели на асоциации, адвокати, софтуерни инженери и тн. Повечето от тях намираха наредбата за изключително по-тежка, отколкото е нужно и това доведе до отлагането ѝ. Самата Наредба Н-18 все още е в сила, само че СУПТО частта ще бъде премахната. За да може обаче да има регулации ще се извършат промени в закона за ДДС вместо СУПТО.

Предвид това, че всеки бизнес е различен, Наредба Н-18 може да засяга вашия по много различни начини, така че най-добрият вариант е да се консултирате с опитен счетоводител, който да ви обясни какво трябва да предприемете, като промени и в какви срокове.

Какви ще бъдат промените в закона за ДДС?

Целта на министерството е да въведе промените и да ги синхронизира с Наредба Н-18. Според СУПТО, фирмите имат срок до 28 февруари 2021 година, за да въведат софтуер за управление на продажбите - това обаче, беше преди от министерството да съобщят, че планът им е да отменят СУПТО и да променят закона за ДДС. Засега обаче СУПТО частта от Наредба Н-18 е само отложена, а не отменена.

Кой е засегнат от тези промени?

Безспорно, най-голямо влияние промените ще окажат върху бизнеса - и този, който притежава физически обекти и този, чиято дейност е само онлайн. Преговорите и обсъжданията по промените се водиха между бизнеса, НАП и министерството на финансите.

При онлайн магазините, които продават стоки и услуги и не използват софтуер срокът за да променят необходимите условия, така че да съвпаднат с наредбата, е малко по-дълъг, а именно - 31 май 2021 г.

Засегнати са и малките бизнеси, които извършват покупко-продажби чрез пощенски паричен превод. Те са задължени да подават справки веднъж на всеки 30 дни.

Отделно, всички фирми, които имат някаква CRM система са под заплаха да бъдат глобени под предлог, че софтуера им е неправомерно ползван, като това се отнася дори и за тези, с които дадените производствени процеси не се управляват, а само се подготвят или анализират.

Защо се отложи въвеждането на Наредбата Н-18?

Изискванията в наредбата имат за цел да регулират търговията и да свият сивият сектор, колкото е възможно повече. Това обаче неминуемо върви и с утежняване на администрацията на продажбите за всички. Безспорно, никой не иска да отделя голяма част от ресутсите си, финансови и времеви, за администриране на нещо, което преди е ставало няколко пъти по-лесно. Това създаде отзвук и бизнесът в България започна да се противопоставя на наредбата.

счетоводство отчитане данък ддс

Втората причина за отлагането на въвеждането беше пандемията и забавените темпове на икономиката. В подобна ситуация, се даде приоритет на съвсем различни неща, насърчаващи възстановяването на икономиката, като подобряването на отчетността остана на малко по-заден план.

Самият текст на Наредбата Н-18 е подробен, като достига до 250 страници и има около 40 допълнения. Този обем от разпоредби не улеснява изобщо въвеждането на нормите.

Защо е важно да сте наясно с промените?

Макар да е счетоводно и административно затруднение, всяка една наредба, ако не бъде изпълнена може да доведе до глоби при проверка. Освен това, основната идея, която стои зад точно тази наредба е да извади на светло бизнесите, действащи в сивия сектор, а ние сме сигурни, че вие не искате, вашият да бъде категоризиран по подобен начин. Това на практика означава, че когато от министерството са готови с официалните промени, ще е необходимо всяка фирма да се самосезира и да ги приеме при собствените си процеси. Част от компаниите вече са готови, макар и все още да са нужни корекции след последните промени.