Маслените бои и техните свойства

маслени бои синьо и жълто

Маслени бои обикновено се правят от растително масло, получено от натрошени ядки или семена. Най-често се използва лененото масло, въпреки че може да попаднете и на маслени бои от маково, слънчогледово, шафраново, соево или дори орехово масло. Както сами се досещате, щом е на маслена основа, няма как този тип боя да изсъхва бързо. Това е и причината маслените бои да се наричат бавно съхнещи, разясняват от MaestroPan, специалисти в качествените материали за художници. Допълват и, че основното предимство на бавното съхнене е възможността художникът може да развие картината си постепенно, като прави промени и корекции през цялото време. Нека да видим кои са другите свойства на тези бои и защо да ги използвате следващия път, когато създавате шедьовър.

Смесване на маслените бои

Маслените бои се смесват добре една с друга, което прави възможни безброй фини вариации на цветовете. Те могат също да се разреждат и с терпентин или други разредители. Силно разреденият слой изсъхва сравнително бързо и не лепне след няколко дни. По-дебелите слоеве, съдържащи повече масло, отнемат повече време. Маслената боя продължава да изсъхва, като става по-твърда с изминалото време в продължение на десетилетия. Пигментите и пълнителите също ще повлияят на скоростта на съхнене, така че различните цветове могат да съхнат с различна скорост.

Рисуването с маслени бои може да изглежда обезсърчително и твърде трудно в началото, но всъщност е прост процес. Ще имате нужда само от няколко неща, за да започнете. Вече в процеса ви на напредване, можете да си набавите още инструменти.

Какво ще ви е необходимо, за да започнете?

Имате нужда само от платно, на което да рисувате, четки, парцалче за избърсване на четките, палитра, чаша за разтворител, разтворител и маслена боя.

маслени бои лилави нюанси

Изборът на четки за маслена боя е много важен, така че не го пренебрегвайте. Най-добре е да се спрете на такива с твърд косъм, които оставят текстура. В случай че пък сте почитатели на гладката следа, то тогава ще са ви необходими синтетични четки. Не забравяйте да чистите четките редовно. Само така ще ви служат дълго време и ще са в добро състояние.

Изборът на платно е по-лесен. Най-лесно се работи на грундирани опънати платна, изработени от традиционен памук. Може да изберете и дървени панели.

Какво всъщност представлява маслената боя?

Всичките маслени бои са съставени от пигмент и свързващо вещество. Свързващото вещество капсулира и защитава пигмента, като същевременно действа и като лепило, като прикрепя съседни частици една към друга.

Един от най-важните моменти при маслената боя е нейното изсъхване и по-точно начина, по който трябва да определите, дали е изсъхнала или ѝ е необходимо още време. Със сигурност не е ок да пипате по произведението ви с пръсти и да оставяте отпечатъци. Най-професионалният метод е чрез парцалче, което не е мъхесто, потопено в разтворител. Леко го навлажнете, не го мокрете цялото. С него минете деликатно по повърхността на произведението ви. Ако по парцалчето останат следи от боята, това е ясен знак, че маслената боя се нуждае от още време, за да изсъхне напълно. Ако пък не остане нищо, значи е изсъхнала и може да продължите.

За какво се използват медиумите

След като вземете решение за маслената боя, която искате да използвате, разтворителят обикновено е следващият инструмент, към който художниците посягат. Той изтънява боята и я направи по-лесна за работа. Също така разтворителят не удължава времето за съхнене. Почти всеки бранд маслени бои притежава своя собствена гама от разтворители и среди. Някои разредители и медиуми действат и като терпентин. Избирайки качествена маслена боя е необходимо да изберете и качествен разтворител и медиум. С тях ще рисувате лесно и ще получавате огромно удовлетворение от постигнатото.