Какво трябва да е осветлението в градините на ресторантите?

Съобщение за грешка

Deprecated function: Required parameter $is_multi follows optional parameter $key in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/sin.bg/public_html/includes/module.inc).
ресторант с градина навън

След пандемията и настъпването на лятото, хората са готови да излязат навън и да се поглезят с приятна вечеря в приятен ресторант. Месеци наред ресторантите чакаха, за да отворят врати, за да установят в крайна сметка, че много клиенти избират да се хранят навън не само за да избегнат затвореното пространство, но и защото е по-приятно. Поради това, на повечето ресторанти им се наложи да поставят акцент върху външните си пространства и тяхното осветление. Освен това местата на открито, предлагащи повече от 1 ресторант, стават все по-популярни, а от своя страна пространството в тях, между ресторантите, също се нуждае от осветителни тела, каквито предлагат и в Ultralight. Собствениците на ресторанти осъзнават, че външното пространство е също толкова важно, колкото и вътрешното.

Градинското осветление е ключово за цялостното изживяване на клиентите. Какво виждат те от момента, в който паркират колата си, до момента, в който направят поръчката си? Още когато клиентът стъпи на територията на ресторанта, на паркинга или в градината работата на осветлението е да покаже естетиката, да осигури усещането за доверие и да повиши настроението. Кое обаче е важно за самите ресторанти, като вид осветление, зависи само и единствено от типа заведение - дали то е ресторант, кафене или пък покрита градина за събития.

Дизайна на осветлението

Собствениците на ресторанти трябва да определят дали градинското осветление ще осветява архитектурата или ще бъде част от нея. Ако изберат първия вариант, осветителните тела не трябва да се натрапват, а да се смесват с останалия интериорен дизайн. Нещо повече, най-добре е да привличат вниманието към пространството, а не към тях самите.

Понякога обаче собствениците на ресторанти искат клиентите им да забележат акцентите в осветлението, като красиви висящи лампи, лунички осветяващи градинските пътеки, както и всякакви други осветителни тела под формата на декорация.

Много дизайнери и архитекти на осветление ще се стремят да подчертаят това, което отличава мястото. Това може да е специфичната форма на бара, концертната площадка по средата или пък фонтанът в средата. Важно е да се използват различни видове осветление, за да се подчертаят акцентите по най-добрия възможен начин.

Прожекторите са добро начало, скрити от погледа, но с мека осветяваща навсякъде светлина. Така  клиентите ще са спокойни, като същевременно ще се чувстват и комфортно. Важно е да имате диверсификация на светлините, която можете да постигнете като хвърлите малко акцентни светлини, например чрез драматична подсветка на даден обект. Дизайнът на осветлението наистина е изкуство и когато се прави правилно, може да даде на мястото по-изискано и по-изтънчено усещане.

ресторант с външни маси и осветление

Сигурност

Запитвали ли сте се, каква е общата цел на осветлението? Естествено, правилният отговор е за да можем да виждаме и да се придвижваме. Когато едно пространство е осветено, то може да бъде използвано и през тъмната част от деня. Когато се обзавежда градина на заведение, то тя трябва да е обзаведена и осветена с градинско осветление по такъв начин, че да може гостите да се движат безопасно.

Осветлението, което се поставя на пътеки и на стъпала е чудесен пример за нещо, което хем е полезно, хем се слива с интериора, хем прави пространството безопасно за придвижване. Тези светлини са особено полезни за деца и възрастни хора, които са по-склонни да се спънат в препятствия.

Паркингът е другото място, където градинското осветление не трябва да бъде пренебрегвано. Това е зона, която ще се нуждае от осветеност на околната среда, за да направи района по-сигурен. Това е първото и последно взаимодействие, което клиентите ще имат със заведението, затова е важно да се чувстват защитени и сигурни.

След напрегнат ден хората искат да се отпуснат по време на вечеря и релаксираща атмосфера. Как външното осветление в едно заведение може да постигне това? По-топлите цветни температури ще направят храната да изглежда по-апетитна, както и ще създаде успокояваща атмосфера. Запазването на диапазона между 2000K и 4500K в светлинния спектър прави светлината с повече червени, оранжеви и жълти нюанси, така мястото изглежда по-уютно и спокойно. По-топлите цветове придават по-голяма дълбочина, докато по-студените цветове в светлинния спектър обикновено правят обектите да изглеждат плоски и скучни.

Ако можете да контролирате цветовия спектър на осветлението това ще ви даде свобода да променяте и предразположението, което внушава заведението. Понастоящем по-топли цветни температури могат да бъдат постигнати чрез светодиоди, които значително намаляват енергийните разходи в дългосрочен план, въпреки че са по-скъпи отначало.

Освен да сменяте цветовия спектър може и да приглушавате светлината, което също не е идея, която може да пренебрегнете с лека ръка.

За заключение

Правилното осветяване на пространството може значително да допринесе за комфорта на клиентите ви, което значи, че рано или късно, той ще ви потърси отново. Така че задължително трябва да обърнете на осветлението необходимото внимание.