Каква бетонобъркачка ще ви бъде от най-голяма полза?

бетонобъркачка с цимент

Бетонобъркачките са големи машини, изглеждащи сложно, но всъщност са доста опростени като функциониране. Конструктивно се състоят от двигател, барабан, разтоварващо колело и дръжка за накланяне или пък въртене на сместа, която позволява на барабана да се накланя и завърта. По мнение на Koledzhikov един от основните фактори, от които трябва да се ръководите при избора на добра бетонобъркачка, е обемът на бетона, който трябва да се смеси в една партида. Винаги имайте предвид, че резервоарът на бетонобъркачката може да се напълни с 80% бетонова смес. Така че, когато обемът на смесване е 80%, това означава 80% от обема на целия резервоар. Не бъркайте обема на смесване с обема на резервоара.

Преценете обема на барабана на бетонобъркачката, който ви е необходим

При избора на бетонобъркачка честотата на използване е важен критерий, който трябва да се вземе предвид. Това ще определи обема на барабана на бетонобъркачката. Честотата може да бъде:

  • Рядка - сравнително рядка употреба на бетонобъркачката,
  • Честа - средна употреба на бетонобъркачката,
  • Редовна или интензивна употреба на бетонобъркачката.

За рядка употреба на бетонобъркачка се счита, когато машината се използва в малки работни обекти. За едно такова работно място е достатъчна бетонобъркачка с капацитет 60 литра. Електрическата бетонобъркачка е по-подходяща в такива случаи.

За честа употреба се класифицира използването на бетонобъркачката при средни по големина работни обекти. В тези работни обекти обикновено се изисква бетонобъркачка с максимален капацитет от 120 литра. В зависимост от обема на работата, може да потърсите модел за 160 или 190 литра, за да смогне на натоварването.

За редовна или интензивна употреба на бетонобъркачка се счита, когато машината се използва при големи и професионални работни обекти, които изискват непрекъснато производство на бетон със съвсем малко прекъсвания между тях. Това обикновено са модели бетонобъркачки с голям резервоар с вместимост 250 литра или повече и много мощен двигател, който да осигурява непрекъсващата работа.

Трябва да обмислите и каква мощност ви е необходима

Съотношението на мощността на двигателя към обема на барабана определя работата на бетонобъркачката. Това означава, че слаб двигател не може да завърти барабан с необходимата скорост, за да смеси по-голяма маса бетон. Това ще повреди бетонобъркачката. Необходимо е да изберете мощност на двигателя въз основа на количеството материал за смесване и времето за производство.

Винаги проучвайте напрежението, необходимо за правилната работа на бетонобъркачката, преди да я купите. Когато се закупят мощни машини, ще са ви необходими и генератори на електроенергия, за да работят правилно. Това може да увеличи бюджета, който сте предвидили.

бетонобъркачка и работник

Честота на въртене на барабана на бетонобъркачката

Колкото по-голям е диаметърът на барабана, толкова минималната скорост на въртене трябва да бъде по-ниска. За да получите правилната смес, е необходимо не само да имате правилната пропорция бетон, но и бетонобъркачката да поддържа добра скорост на смесване.

Остриетата на бетонобъркачката също са от значение. Острието в барабана на бетонобъркачката може да бъде неподвижно или въртящо се. Колкото по-голям е броят на ножовете, толкова по-равномерно и по-бързо се оформя строителната смес. Проверете с колко остриета разполага избраната машина преди да минете към покупка.

Наличието на допълнителни колела

Допълнителните колела улесняват лесното придвижване на бетонобъркачката из цялата строителна площадка. Трябва да се осигури допълнителна заключваща система на колелата, за да се предотврати случайно движение на машината. Това е изключително важно за промишлените бетонобъркачки, които се използват при строежа на големи сгради и блокове. Ако заключващата система не е изправна, рискът от инциденти може да бъде висок.

Ниво на шума на бетонобъркачката

Нивото на шума на машината е фактор, който се преценява в зависимост от работното място. При строителството на жилищна сграда се избира бетонобъркачка, която е по-малко шумна. Така се избягва смущаването на съседите. За употреба на открито няма проблем машината да бъде по-шумна.