Как най-добре да подготвим климатика за работа през зимата?

Съобщение за грешка

Deprecated function: Required parameter $is_multi follows optional parameter $key in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/sin.bg/public_html/includes/module.inc).
есенно и зимно време

Когато есенно-зимния период започне да наближава, все по-често ще усещате спада в температурата. Няма да отнеме много време преди да се наложи да помислите за отопление на дома си. Именно тогава може да обърнете внимание на климатици Daikin на https://klimatici.bg/daikin, защото с тях няма да се налага да се притеснявате от студеното време. Но освен наличието на добър климатик у дома, ще трябва да обърнете внимание и на няколко допълнителни подготвителни стъпки. Само така ще си гарантирате безпроблемна работа по време на най-натоварения сезон за климатика. Ето на какво трябва да обърнете внимание.

Почистване на климатика

Едно от първите неща, които трябва да направите при подготовка на климатика за зимата, е да извършите почистване на външното и вътрешното тяло. Това е работа, която може да свършите сами. Никога не почиствайте климатика, докато е включен. За вътрешното тяло трябва да премахнете капаците, под които се намират филтрите на климатика за прах. Може да използвате прахосмукачка за да премахнете натрупания прах и други замърсители. Но най-добре е да извадите филтрите и да ги измиете на течаща вода. Изчакайте да изсъхнат, след което ги поставете обратно и затворете капака на климатика. Колкото до почистване на външното тяло, уверете се, че няма отпадъци около и вътре в него. Не забравяйте, че профилактичното почистване на климатика е важно да се извършва по веднъж на месец. Но ако сте забравили за тази задача, то задължително почистете климатика преди настъпване на зимния сезон.

Проверете изолацията

Проверете дали изолацията на тръбите и свръзките между вътрешното и външното тяло е здрава. Това е важно условие за това тръбите на климатика да не замръзват и машината да работи оптимално при ниски температури навън.

Насрочете професионално обслужване

Винаги е важно професионалисти да погледнат и обслужат вашия климатик. Няма по-добро време това да се случи от началото на зимния сезон. Експертите ще погледнат за потенциални проблеми с климатика. Ако се установи проблем, ще могат да се вземат своевременни мерки по отстраняването на повредата. Не бихте искали да се окажете в ситуация, когато най-много разчитате на климатика за отопление, машината да се окаже с повреда. Затова е важно да насрочите професионално обслужване от компетентна фирма.

Покрийте климатика

В края на лятото, когато температурите започнат да спадат, ще има период, в който климатикът няма да се ползва. Обикновено това е времето, в което трябва да извършите гореспоменатите дейности. Когато сте готови с тях, може да направите нещо семпло, но важно - да покриете вътрешното и външното тяло. Може да използвате специално покривало за целта или просто парче плат, което да пада изцяло върху климатика. По този начин ще предпазите частите от замърсяване с прах и други частици. Важно е покривалото на външното тяло да е водоустойчиво, в случай на дъжд и сняг.

почистване на климатик

Ако изпълните тези лесни стъпки, ще може лесно да подготвите климатика си за работа през зимата. Но освен тях, трябва да знаете и една от най-важните препоръки за ефективно отопление с климатик:

Не спирайте климатика

Независимо дали сте заложили на качествени климатици Daikin или друга марка, модерните климатици работят най-добре, като ги оставите включени. Постоянното спиране и включване на машината води до по-неефективна работа и повече износване. Не само рискувате повреда на някоя от частите на климатика, но и го карате да консумира повече енергия, ако не го оставите включен. Модерните климатици могат да поддържат зададената температура с по-малко работа, затова просто трябва да не ги спирате. Това е особено важно при по-ниски температури навън, когато разчитате изцяло на климатика за отопление.

Всички тези съвети за подготовка и ефективно отопление на дома с климатик през зимата ще ви помогнат да увеличите комфорта в помещенията. Не забравяйте да обърнете внимание на климатика си за да може да разчитате на него при застудяване.