Как да използваме мотофрезата?

обработена нива

За да имате плодородна градина трябва да имате добра почва. Независимо, дали отглеждате плодове или зеленчуци, всички градини изискват богата почва. Ако се готвите да засадите градината си, един от най-лесните начини да подготвите почвата, е да използвате градинска мотофреза. Как обаче се използва тази машина и заслужава ли си да инвестирате в една, ще разгледаме по-долу.

Какви са различните видове мотофрези?

Щом има различна големина градини, е логично да има и разлики в подходящите за тях мотофрези и цялостно оборудване. Тези, мотофрези, чиито зъбци се въртят в обратна посока на колелата на машината, са най-мощните. Този вид мотофрези се задвижват от двигател, което означава, че движението на зъбците не влияе на движението на колелата. Те се използват за големи градини и имат ширина на обработка до 90 см. С тях лесно може да се обработи и най-твърдата почва.

Има и мотофрези, чиито зъбци са разположени отпред. Те не са толкова мощни, като другите и работната им ширина е до 30 см. Подходящи са за малки градини или такива, които вече са поддържани.

Последният вид са култиваторите, които имат съвсем малка ширина на обработка, но пък и тяхната цел е малко по-различна. Те трябва да обръщат  почвата, която е близо до растенията, без да ги закачат. Така почвата се аерира и се махат порасналите плевели.

Какви функции изпълнява една мотофреза?

Благодарение на добрите им инженерни характеристики, мотофрезите могат да се използват за плевене, копаене, оран или за обръщане на земята. Те разбиват почвата на по-малки части, като по този начин позволяват на въздуха да навлезе на по-дълбоко и да захрани посевите с кислород. Освен това, мотофрезите предотвратяват и растежа на плевели. Когато мотофрезата разрохка почвата, корените на растенията могат да стигнат по-голяма дълбочина и да се развият повече, съответно да приемат повече хранителни вещества.

soil

Кога можете да използвате мотофреза?

Пролетта и есента са най-добрите сезони, през които да се погрижите с мотофрезата за вашата градина. Не трябва обаче да използвате мотофрезата при мокра почва, защото след това ще станат големи буци, които ще разбиете трудно. Най-правилно е да изчакате два последователни дни сухо време и тогава да започнете. Също така не трябва да използвате и мотофрезата при много суха почва. Ако не е валяло от дълго време и почвата е станала непробиваема, можете да напръскате леко с маркуч. Тестът за подходяща влажност е следният: „Стискате шепа пръст в едната си ръка, разтваряте длан внимателно и гледате дали почвата ще се разпадне. Ако това се случи, можете спокойно да започнете работа с мотофрезата.“

Как да използвате мотофрезата?

Първоначално трябва да подготвите почвата

Няма как да се обработва една градина без почвата да е подготвена. Нужно е, да се премахнат всички камъни, които са попаднали по един или друг начин във Вашата градина. Ако за първи път ще обработвате тази градина, проверете дали няма някакви кабели или тръби, прокарани отдолу. Ако Вашата градина е била вече обработвана, то едва ли ще има много камъни и големи плевели. Мотофрезата ще се справи с по-малките плевели.

Как да използваме мотофрезата правилно?

На първото Ви минаване с мотофреза не трябва да дълбаете много надолу. Ако земята е твърда или никога досега не е била обработвана, трябва да направите поне два обхода в различни посоки, вместо да натискате твърде силно мотофрезата. Повечето мотофрези имат регулатор за дълбочина, така че го използвайте. За твърда и компактна почва използвайте най-плитката настройка. Ако земята е по-мека, можете да започнете със средната настройка. Инженерната структура на тези машини е пригодена за движение напред, така че не се опитвайте твърде силно да ги бутате в тази посока, те и сами ще го правят. Естествено, изключваме от това число, ръчните мотофрези. Нужно е да държите машината в права линия.

Вземете правилните мерки за безопасност

Мотофрезите са мощни машини и с тях трябва да се внимава. Ето защо е важно да вземете правилните предпазни мерки. Винаги прочетете ръководството за обслужване, за да сте сигурни, че сте запознати с функциите за управление и безопасност. Освен това трябва да носите подходящите предпазни средства, включително ботуши, дълги панталони, ръкави и защитни очила.

Източник: https://www.prismabg.com/