Избелване на зъбите: Винаги след консултация със зъболекар

Искате по-ярка усмивка?

Когато става въпрос за избелване на зъби, имате две възможности: избелване в кабинета или домашна грижа. И при двата варианта за избелване на зъби се използват избелващи агенти на основата на пероксид. Системите за домашно приложение съдържат от 3 до 20 % пероксид (карбамиден или водороден пероксид). Системите за избелване в кабинета съдържат от 15 % до 43 % пероксид.

Обикновено колкото по-дълго държите по-силен разтвор върху зъбите си, толкова по-бели стават зъбите ви. Въпреки това, колкото по-висок е процентът на пероксида в избелващия разтвор, толкова по-кратко трябва да се прилага върху зъбите. По-дългото задържане на гела ще доведе до дехидратиране на зъбите и ще увеличи чувствителността им. В много съвременни зъболекарски практики вече се използва и трети метод, който е лазерно избелване на зъбите. Всеки вариант има своите плюсове и минуси, но преди да опитате да използвате комплекти за избелване на зъби в домашни условия, задължително се консултирайте с вашия зъболекар. Не всеки ще види добри резултати. Избелването няма да избели порцеланови коронки или композитни връзки с цвят на зъбите.

Избелване на зъби в кабинета

Избелването на зъбите, извършено от вашия зъболекар, може да направи зъбите по-светли по-бързо. Избелващият разтвор обикновено е много по-силен от комплектите за домашно избелване. Освен това може да се използва топлина, светлина или комбинация от двете, за да се ускори и засили процесът на избелване.

Най-драстичните резултати - зъбите обикновено стават с три до осем нюанса по-ярки и  обикновено се изискват няколко посещения в кабинета за 30 до 60 минути. Някои зъболекари използват техники, които могат да бъдат извършени в рамките на едно двучасово посещение. Цената  за избелване на зъби варира, затова първо се консултирайте със служителите на денталната клиника. Избелване на зъби цена в София, можете да откриете лесно като услуга, както и да направите индивидуална консултация, след което да получите и оферта за услугата.

Опции за избелване на зъбите в домашни условия

Има много възможности за избелване на зъбите в домашни условия, като най-често срещаните включват:

Избелващи ленти и гелове за зъби. Нанесени директно върху зъбите с четка или тънка лента, тези продукти за избелване на зъби на основата на пероксид обикновено трябва да се прилагат веднъж или два пъти дневно в продължение на 10 до 14 дни. Резултатите траят четири или повече месеца.

Системи за избелване на зъби на базата на ванички. При тази опция за избелване на зъби,  подобна на предпазител за устата форма се пълни с избелващ гел или паста на основата на пероксид и се поставя върху зъбите за един до няколко часа дневно в продължение на до четири седмици.

Пасти за избелване на зъби. Тъй като са леко абразивни, всяка паста за зъби помага за премахване на петната от зъбите. Избелващите пасти за зъби обаче,  съдържат и химикали или полиращи агенти, които помагат за изчистване на петната от зъбите без помощта на избелващ агент. Избелващите пасти за зъби са сравнително евтини и изсветляват зъбите с около един нюанс. Някои избелващи пасти за зъби съдържат пероксиди, но те не остават върху зъбите достатъчно дълго, за да имат избелващо действие.

Избелване на зъбите: Защо трябва да говорите с вашия зъболекар

Избелването на зъбите може да доведе до временна чувствителност на зъбите - или да бъде неприятно за хора, които вече имат чувствителни зъби. Когато се използват неправилно, домашните комплекти за избелване могат да доведат и до изгаряне на венците. Избелването на зъбите действа най-добре при хора с жълти зъби и е по-малко ефективно при хора с кафяви зъби. Ако зъбите ви са сиви или лилави, избелването на зъбите вероятно няма да подейства изобщо. За да сте сигурни, че избелването на зъбите си заслужава времето и парите, посъветвайте се със зъболекаря си, преди да използвате комплект за избелване на зъби, който се продава без рецепта.