Емайлирани тенджери или тенджери от неръждаема стомана - какво да изберем

тенджера от стомана

Когато търсите тенджери за вашето домакинство, има различни аспекти, на които трябва да обърнете внимание, за да изберете съдове, които ще ви служат дълго време. Сред голямото разнообразие от посуда на пазара ще попаднете на всякакви материали. Те притежават различни физични свойства и характеристики, които влияят върху вкуса на храната и скоростта на готвене.

В следващата статия смятаме да разнищим плюсовете и минусите на емайлираните тенджери спрямо изделията от неръждаема стомана. За целите на тази статия се допитахме до интернет страницата anmar.bg за повече информация относно характеристиките на двата материала. Трябва да ви кажем, че производителите, представени на този сайт, предлагат немалко опции, които правят избора невъзможен. Има голямо разнообразие от посуда, прибори и кухненско оборудване, а тенджерите са всякакви: с незалепващо покритие, с индукция, под налягане, с двойно дъно и т.н.

В крайна сметка как можем да се ориентираме кое ще ни свърши работа? Задачата не е лесна, но не се притеснявайте. По-надолу ще споделим какво научихме конкретно по темата за емайлираните съдове и тези от неръждаема стомана, така че не се налага вие да си губите времето в търсене.

Какво трябва да знаете за емайлираните тенджери

И така, да си дойдем на думата.

Какви са предимствата на емайлираните тенджери:

 • водата завира бързо;
 • не задържат микроорганизми;
 • запазват се полезните хранителни вещества по време на готвене;
 • не отделят вредни вещества в храната, тъй като емайлът предотвратява това;
 • храната се запазва топла в продължение на 2-3 часа;
 • има огромен набор от такива съдове по магазините;
 • цената е достъпна.

Какви са недостатъците на емайлираните тенджери?

Недостатъците на тези съдове са доста по-малко, но все пак е важно да разберете какви са те, за да прецените дали емайлираните тенджери ще ви бъдат полезни при готвене.

Първо, трябва да отбележим, че емайлираното покритие е доста крехко и податливо на надраскване. Поради тази причина не е добра идея да се използват абразивни съставки по време на почистване.

Това ни води до втория минус: измиването на загоряла храна е истинско предизвикателство без употребата на агресивни препарати. Ценен съвет при закупуване на емайлирана тенджера е да се уверите, че тя има дебело дъно, което е не по-малко от 2 милиметра. Ако дъното е по-тънко, то бързо ще се напука и надраска.

Третият недостатък на този вид съдове е, че можете лесно да се опарите по време на готвене, тъй като те стават много горещи. Но това е поправимо. Винаги ползвайте кухненски ръкавици, когато боравите с горещ съд.

Какви грижи трябва да полагате за емайлирани тенджери?

Първото и най-важно нещо е никога да не поставяте празна тенджера върху горещия котлон. Същото важи за тиганите с керамично и тефлоново покритие.

Второ, не позволявайте на тенджерата да загори - използвайте правилната температура на котлона и наблюдавайте храната през цялото време. Ако не успеете да избегнете това, не се опитвайте да премахнете загорелите остатъци  с вилици и ножове.

Когато миете съдовете, не ги търкайте с четки или с гърба на гъбата. Използвайте течни препарати и в никакъв случай не посягайте към содата за хляб.

Какво трябва да знаете за тенджерите от неръждаема стомана

Характерното за съдовете от неръждаема стомана е, че те са сплав от хром и никел, като това е обозначено на дъното на съда със съответната щампа. Най-доброто, което можете да си вземете, е продукт с високо съдържание на хром спрямо никел, като например 18/10.

За съжаление, на пазара се забелязва обратната тенденция - материал, в който има повече съдържание на никел, отколкото хром, от сорта на 08/13, 12/13 и 12/18. Затова трябва да отделите повече време (и средства) за висококачествени съдове.

 

Какви са предимствата на тенджерите от неръждаема стомана:

 • подходящи са за всякаква храна;
 • съвместими са с всички видове печки;
 • храната не загаря;
 • материалът е изключително устойчив;
 • неръждаемата стомана е устойчива на алкални и кисели среди.

Какви са недостатъците на тенджерите от неръждаема стомана?

Тенджерите от неръждаема стомана не са особено евтини. Съвсем закономерно качеството идва с по-висока цена. Затова въпреки че са универсални и много удобни за готвене, тези съдове не са достъпни за всеки бюджет. Въпреки това си струва да инвестирате в такива.

Какви грижи трябва да полагате за тенджери и други съдове от неръждаема стомана?

Грижата за тези тенджери е сравнително лесна. Материалът издържа на агресивното въздействие на различни температури и почистващи препарати. Няма ограничение в приготвянето на ястия, освен това загрява изключително бързо. Единственото предупреждение е да не ползвате такава тенджера във фурна, ако тя има дървени или пластмасови дръжки.

Важно е да проучите добре съдовете, които ще купите. На пазара се предлагат много фалшификати, изработени от евтина стомана, която се оцветява и изгаря. Често остават петна по повърхността. Доверете се на доказани марки и се уверете, че купувате стока от проверени магазини като anmar.bg.