Дизайнът на чашите определя начина ни на пиене от тях

Коктейлни чаши

Със сигурност имате много чаши във вас - стъклени, керамични, за кафе, за вода и т.н. Може да сте ги купували на цели комплекти или на отделни бройки, където можете да се снабдите и с една чаша или чиния, ако сте си развалили комплекта, счупвайки я. При всяко положение чаши има във всеки един дом. Замисляли ли сте обаче колко точно важни са те? Според специалистите от Anmar, формата на чашата, от която пием може да окаже значение на здравето ни. Благодарение на нейния дизайн ние може да сме стимулирани да пием повече, по-малко, на по-големи или на по-малки глътки. По-долу ще ви разкажем за някои интересни наблюдения на специалистите в тази област. Нека да започваме.

Промени във формата на чашата предизвикват промени в здравословното състояние

Хората често имаме нездравословни поведения, като прекомерна консумация на алкохол и на напитки с прекалено много захар. Само алкохолът е свързан с над шестдесет различни здравословни състояния, а консумацията на подсладени със захар напитки е свързана със затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и др. Много държави се опитват чрез различни мерки да намалят приема на алкохол и сладки напитки от хората.

Според учените, за да се промени едно поведение, то трябва преди това да се променят автоматичните, несъзнателни процеси при оформянето му. В едно ранно натуралистично проучване през 1978 г., изследващо фактори, влияещи върху пиенето, се установява че обстановката, в която се провежда пиенето  (компания, помещение и др.) влияе върху консумираното количество и степента на пиене. Тоест, ако се промени чашата, то следва това да окаже въздействие и върху количеството изпит алкохол, тоест на поведението.

Съдът, от който пием винаги влияе на консумацията. Неговата форма може да подскаже на мозъкът ни, дали трябва да отпием деликатна глътка вино от чашата за вино или можем смело да надигнем халбата за бира в някой бар. Предполага се, че дизайнът на една чаша - включително нейният размер и форма - се е превърнал в неразделна част от маркетинговата дейност, което налага внимателно обмисляне, ако целта ни е да се увеличат продажбите. Ако вземем за пример, чашите за вино, те са си увеличили капацитета двойно от 90-та година досега. Съответно и виното, което консумираме се е увеличило. Като се има предвид, че броят на хората, които пият вино, беше приблизително постоянен пред 1990 г., то днес можем да забележим, че потреблението се увеличава.

Влияние на дизайна на чашите върху количеството изпито

Бутилки наливат питиета в чаши

Някои характеристики на дизайна на чашите, изглежда приканват към по-бързо пиене и по-големи глътки, както и към по-голямо количество.

Според проучване от 2018 г., когато се сервира по-малко алкохол в по-малки чаши, се намалява и общата консумация. През 1999 г. пък се провежда тест, който сравнява количеството консумирана безалкохолна напитка, сервирана в по-високи чаши, с количеството в по-широки чаши. Резултатите показват, че повече се изпива, когато чашата е по-висока.

Следващо проучване доказва, че размерът на чашата за червено вино влияе върху продажбите на вино в бар. Продажбите на вино са се увеличили с 9,4%, когато се предлага с по-големи чаши, в сравнение със стандартните чаши. Обратното обаче не се забелязва като тенденция - ако размерът на чашите се намали под стандартния от 300 мл, то консумацията остава на същото ниво.

Какво се случва обаче, ако си наливаме сами, а не в заведение? Между 19% и 74% повече сок се налива в къси широки чаши, отколкото във високи и тесни. 12% пък повече вино се налива в по-широки чаши, отколкото по-тесни със същия капацитет. Увеличаването на размера на чашата за вино от 150 мл. на 250 мл. и на бира от 340 мл. на 570 мл. води до увеличаване на приетите алкохолни единици.

Когато говорим за здравословно хранене и пиене на течности, няма как да не споменем и скоростта, с която консумираме храни и напитки. Според проучванията, хората консумират 340 мл бира с 60% по-бавно, ако я пият от чаша с прави стени, в сравнение със стени наклонени навън, в V образна форма. Интересен факт е и резултатът от друго проучване, което показва, че вино се пие по-бавно, ако чашите са по-големи. В проучването се използват чаши 370 мл и 250 мл. Спрямо количеството на глътките, то повече са направени от чаши с прави стени, отколкото от такива, със стени наклонени навън.

За заключение

Чашите ни влияят с тяхната форма, заради пространствената ориентация, визуалната заблуда, че една чаша е полупразна или полупълна, наклонът на стените ѝ, дизайна и др. Тепърва обаче ще се правят по-обхватни проучвания на тази тема и на това кои чаши са най-удобни и най-полезни за здравето.