Цистит при мъжете

Съобщение за грешка

Deprecated function: Required parameter $is_multi follows optional parameter $key in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/sin.bg/public_html/includes/module.inc).

Симптомите на цистита при мъжете са същите като при жените, включително повишено желание за уриниране, отделяне на малки количества урина, усещане за парене, неприятен мирис, кръв в урината и болки в таза. Лечението на цистита при мъжете варира от промени в диетата до антибиотици или лекарство за цистит при мъжете. Промените в диетата често са достатъчни при леки случаи, но ако инфекцията е напреднала до степен, изискваща хирургична намеса, може да се наложат антибиотици.

Симптоми

Циститът е състояние, което засяга отделителната система както при мъжете, така и при жените. Думата цистит означава "възпаление на стената на пикочния мехур" и има много различни симптоми и при двата пола. Въпреки че жените са по-склонни да имат това състояние, мъжете също са податливи на него. Съществуват обаче някои разлики между мъжкия и женския цистит, като например причината и честотата на пораженията. За хората, които изпитват симптомите на цистит, най-добрият начин да се справят с болката и инфекцията е да пият много течности. Избягвайте алкохолните напитки и пикантните храни, които могат да раздразнят пикочния мехур. Освен това носенето на памучно бельо ще ви помогне да останете сухи и да избегнете натиск върху корема. Симптомите на цистит при мъжете трябва да се приемат сериозно, затова е важно да се консултирате с вашия лекар. Ако симптомите са придружени от незадържане на урина, лекарят може да препоръча провеждане на ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография. Тези изследвания могат да се използват за откриване на тумор или камък в бъбреците. Използвайки контрастно багрило, интравенозната урограма също може да разкрие дали има запушване на пикочните пътища.

Лечение

Въпреки че циститът често се свързва с жените, мъжете също могат да получат това състояние. Разликата между тях е свързана с анатомията и микрофлората на вагината и ануса. Освен това уретрата на мъжете е по-къса от тази на жените, а също така уретрата им е по-широка. Макар че мъжете могат да получат цистит от различни причини, повечето случаи се причиняват от инфекциозни агенти. Неинфекциозните причини включват радиация от противоракови терапии, която може да засегне репродуктивната система. Следователно лечението на това състояние трябва да се извършва от квалифициран специалист. Самолечението на цистит не се препоръчва, тъй като състоянието може да премине в други форми на възпалителни състояния. Лечението на цистит при мъжете се основава на основната причина. В повечето случаи циститът при мъжете се причинява от инфекция, която навлиза в пикочните пътища чрез кръвта. Други причини за цистит при мъжете обаче могат да включват лекарства, които дразнят лигавицата на пикочния мехур.

Честота на рецидивите

Ако имате повтарящ се цистит, вашият лекар може да поиска да извърши преглед, за да провери за други състояния, като например простатит. Понякога повтарящият се цистит при мъжете е признак на по-сериозни състояния. В този случай трябва да се обърнете към лекар възможно най-скоро, за да получите правилна диагноза. В някои случаи състоянието ще се изчисти от само себе си, но все пак е важно да се обърнете към лекар, ако симптомите продължават или се влошават. При мъжете рецидивиращият цистит е рядък в сравнение с жените, но не трябва да се пренебрегва. Важно е да се изключат други състояния, включително хламидийна инфекция, ако сте били сексуално активни. Ако подозирате рецидив, трябва да се предпишат антибиотици за седем дни. При мъжете повтарящият се цистит вероятно е признак на свързани състояния, като простатит или хиперплазия на простатата. Ако в рамките на две седмици се появи рецидивиращ цистит, трябва да се направи посявка на урината. Ако рецидивите продължат, вашият лекар трябва да изследва тези съпътстващи заболявания и да предпише профилактични антибиотици, за да предотврати повторното възникване на инфекцията.