9 вида матраци на пазара - плюсове, минуси и сравнения

жена оправя легло и матрак

Закупуването на нов матрак е вълнуващо, особено ако e минало много време от последното Ви избиране на такъв. През последните няколко години има много иновации при разработките на матраци, които ще Ви позволят да намерите точно продукта, на който ще спите най-добре. Ако обаче трябва да си купите от всеки един вид, за да разберете точно кой е за Вас, тогава това би ви излязло доста скъпо. Вярно е, че на пазара има много различни видове матраци, но все пак трябва да разберете какво ги различава един от друг, за да изберете Вашия. Ще Ви разкажем за 9 от най-срещаните модели, за да може да вземете по-обосновано решение при покупка.

Матрак с вътрешна пружина

Когато мислите за матраци с вътрешна пружина подобни на тези - https://e-sleep.bg/matraci-s-poket-pruzhini, може да си спомните за детските години, когато сте скачали на старо скърцащо легло, което е имало някакъв вид метал в него. Най-вероятно този матрак е бил със стоманена намотка. Сигурно всички си спомнят как са спали на такъв матрак, за съжаление малко са тези, които са го отваряли отвътре и са му разглеждали частите.

Въпреки че стандартната технология за матрак с пружина може да изглежда примитивна, факт е, че тя все още е най-използваната технология. Естествено, това е подплатено с достатъчно причини.

 • Матраците с вътрешна пружина са изключително достъпни като цена;
 • Могат да се изработват в най-различни степени на твърдост;
 • Има ги навсякъде;
 • Лесни са за транспортиране.

Важно е обаче да се знае, че имат и някои недостатъци. Тези матраци наистина са с ниски цени, но не са най-качествените на пазара, що се отнася до разпределението на тежестта на тялото. Друго голямо неудобство е шумът, който издават при завъртане. Те се и износват по-бързо, без значение колко добре са поддържани.

Ето някои от недостатъците на матраците с вътрешна пружина

Има редица причини, поради които може да вземете решение да инвестирате в стандартен матрак. Ако Ви е необходим нов матрак и имате ограничен бюджет, той може да бъде правилният избор. Преди да закупите този тип матраци, има няколко потенциални минуса, които могат да повлияят на решението ви и си струва да ги обмислите.

 • Ниска обща оценка на удовлетвореността на собствениците, когато се използва матракът дългосрочно;
 • Ограничената трайност, тъй като провисването може да започне да се проявява само за няколко години при по-евтините модели;
 • Матраците с пружини обикновено са едностранни и следователно не могат да бъдат обърнати;
 • Прогнозите на пазара са че продукти като мемори пяна в крайна сметка ще заменят вътрешните пружини матраци.

Видове матраци с вътрешни пружини

Матраците с пружини са устроени точно както звучат - във вътрешността си имат пружини, които са с цилиндрична форма. Състоянието и формата на цилиндрите определят, дали ще спите добре или не. Можете да срещнете следните видове:

 • Матраци с цяла пружина - направени са от една непрекъсната пружина, тел, която е оформена в S форма;
 • Матраци с бонел пружини - също бюджетен вариант, но с много по-добра шумоизолация;
 • Матраци с офсет пружини - те имат формата на пясъчен часовник и шарнири, които ги свързват и им придават стабилност;
 • Матраци с покет пружини.

Може да ви се стори, че трябва да получите висше образование, за да направите най-добрия избор, но инвестицията във времето, което ще отделите, ще Ви се отблагодари. По-ниските числа обикновено са индикация за по-дебела намотка, а по-дебелата намотка означава по-твърд матрак. Ето защо, ако искате легло, в което можете да потънете, трябва да изберете някое, което разполага с намотката над 12.

матраци с покет пружини устройство

Матраците с покет пружини, също са с пружини. Тези видове матраци са фокусирани върху преноса на движение и вибрации. Типично за обикновените пружини е, че движението се предава навсякъде. Тези, които са с покет пружини възпрепятстват това неудобство, защото всяка пружина е обвита отделно в плат. Тоест няма връзка между отделните пружини и всяка от тях работи самостоятелно. Матраците с покет пружините са и най-скъпият вид от тази група. Те могат да ви осигурят необходимата допълнителна почивка, която често е невъзможна, ако партньорът Ви се върти непрестанно.

Из между матраците с пружини, които ще видите по магазините, има и такива, които са с много високо качество, като матраци Нани и матраци Тед. Пружинните матраци са най-добрият избор за хора, които обичат леглото да предлага висока степен на отскачане и не обичат да потъват в леглото.

Матраци от естествени материали - кокосови, бамбукови и латексови матраци

Ако вече сте прекарали време в преглеждане на различните видове матраци на пазара, може би сте се натъкнали на опциите от естествени влакна. Има най-различни видове матраци от естествени материали, като цените им са доста високи, предимно заради сложната технология на изработка.

Тъй като повечето от тези продукти са създадени без използването на химикали, можете да бъдете сигурни, че ще намалите въглеродния си отпечатък с тази покупка. Можете да закупите матрак от органичен памук, който издържа до 15 години, органична вълна, която контролира температурата, матрак от коноп, от кокос, от латекс или бамбук.

Латексовите матраци

Латексовите матраци стават все по-популярни и по-популярни. Освен че са изработени от природни материали, те са и на достъпна цена и издържат дълго време. Това означава, че са добра инвестиция в дългосрочен период.  Не всички латексови матраци обаче са направени еднакво. Има два различни производствени процеса, които се прилагат при създаването на всички продукти от латекс и те водят до различни качества. Ако не сте запознати с разликите, тогава може да вземете нещо, което няма необходимите качества.

Първият процес се нарича Dunlop и представлява биене, усилено бъркане на сока, който вече е извлечен от каучуковите дървета. След като е станал с подходяща гъстота, той се изпича в крайната му форма.

Вторият процес е с две стъпки по-дълъг и се нарича Talalay. По време на него се оформят улеи в каучука и той така се изпича. По този начин е увеличена способността му да диша и да се самоохлажда. Матраците, които се изработват чрез тази технология, държат по-хладно през лятото.

Освен че ще Ви помогнат да намалите въглеродния отпечатък, латексовите матраци имат и още преимущества. Ако се снабдите с такъв, няма да се налага да го обръщате и въртите и при производството му не са се използвали никакви химикали. Негативите са, че тези матраци са с малко по-високи цени от пружинните, както и че са по-тежки от обикновените матраци при повдигане.

жена с болки във врата

Матраци с латекс и пружини

Този вид хибридни матраци съчетава позитивите от двете технологии - релаксиращите свойства на латекса и ниската цена на матраците с пружини. Латексът предпазва и от разпространението на акари и микроби, а пружините осигуряват допълнителна опора на гръбнака. Недостатък е възможността за лошо изработена структура, съчетаваща двете технологии.

Матраци с мемори пяна

Матраците с мемори пяна тип https://e-sleep.bg/memori-pyana са супер известни. Ако не сте попадали на такъв, то със сигурност сте попадали поне на някоя възглавница от този материал. Той придава усещане за обгръщане и плътност и индустрията се възползва от свойствата му за редица предмети, включително автомобилостроенето, обувната и мебелната промишленост. Мемори пяната заема формата на тялото, когато някой легне на матрака и бързо възстановява началната си форма, след като човекът стане. Изобретяват я от НАСА, като високоеластичен, мек материал, който да се използва за седалките в самолетите. Тя е била създадена, като мярка за безопасност.

Тъй като мемори пяната е в състояние ефективно да разпределя телесното тегло в отговор на топлина  и натиск. Ако някой скочи рязко върху нея или има някакъв сблъсък, тя ще осигури допълнителна подкрепа. При самолетна катастрофа, тя може да помогне за по-малко смъртни случай. Днес се използва, както за правенето на матраци, така и за каски, обувки, протези и др. Изобщо продуктите от мемори пяна са навсякъде. Що се отнася до комфорта, матраците с мемори пяна са с най-висока степен на удовлетвореност на клиентите. Освен това, матраците с мемори пяна се характеризират и с:

 • Забавено отпускане при натиск;
 • Насърчава правилното подравняване на гръбначния стълб;
 • Може да помогне не само за облекчаване на болката, но и за превенция;
 • Не придава вибрациите при движение в едната половина на матрака;
 • Предотвратява развиването на алергени и акари;
 • Може да издържи десетилетие.

Матрак с латекс и мемори пяна

Макар всички да се въртим по време на сън, винаги има една поза, в която се запазваме най-дълго. Този вид матрак е направен точно за хора, които спят в предимно една позиция и съчетава и мемори пяна и латекс.Така се използват само добрите характеристики от двете технологии.

Източник: E-sleep.bg