Как се лекува дете с астма?

Съобщение за грешка

Deprecated function: Required parameter $is_multi follows optional parameter $key in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/sin.bg/public_html/includes/module.inc).

Ако детето ви страда от астма, е важно да познавате основите на това заболяване. Тези основи включват обичайните спасителни лекарства, тестовете на белодробната функция и дългодействащите лекарства. Симптомите на астмата могат да се появят при деца от всички възрасти и са често срещани. Симптомите могат да бъдат тежки, затова трябва да говорите с лекаря на детето си, за да сте сигурни, че то се лекува правилно.

По-подробна информация, може да откриете тук - https://azcare.bg/belodrobni-zabolyavaniya/astma-pri-deca

Често срещани спасителни лекарства

Когато лекувате дете с астма, целта е да намалите симптомите на детето и да избегнете хоспитализация. По тази причина лекарствата се избират в зависимост от тежестта на симптомите и възрастта на детето. При някои деца може да се наблюдават само случайни пристъпи, докато при други може да се наложи редовна употреба на лекарства за по-дълъг период от време.

Изследвания на белодробната функция

Функционалните тестове на белия дроб могат да се използват за диагностициране на астма при деца. Тези тестове могат да бъдат извършени преди или след началото на лечението. Тестът за следене на пиковия дебит помага да се установи изходна стойност за всяко дете и помага в определянето дали е необходимо агресивно лечение. Децата с нормално изходно ниво могат да понасят по-висока доза кортикостероиди, отколкото децата с астма.

Дългодействащи лекарства

Съществуват няколко вида дългодействащи лекарства за лечение на астма при деца. Тези лекарства обикновено се приемат ежедневно и намаляват възпалението в дихателните пътища. Примери за тези лекарства са инхалаторните кортикостероиди като флутиказон, будезонид, мометазон и циклезонид. Въпреки че тези лекарства са полезни за контролиране на симптомите на астмата, препоръчително е да се внимава, защото има някои странични ефекти, свързани с употребата им.

Възпаление на дихателните пътища

Възпалението на дихателните пътища е често срещан симптом на астмата при децата. Въпреки че измерването на възпалението не е стандартна диагностична процедура, то може да бъде полезно при определяне на диагнозата на деца с астма. Възпалителните биомаркери могат да бъдат измерени в издишания въздух чрез неинвазивни методи, като например кожни убождания. Тези измервания ще бъдат полезни при определянето на това дали детето има астма и ще помогнат на лекарите да определят подходящия курс на лечение.

Алергените като причина за астма при децата

Макар че точната причина за астмата при децата не е известна, при някои хора отключващите алергии могат да доведат до астматични пристъпи. Повечето деца с астма са алергични към поне един алерген. Идентифицирането на алергените в околната среда на детето е от решаващо значение за овладяването на симптомите и предотвратяването на белодробното увреждане. Често срещаните алергени включват прахови акари, плесени, животински пърхот и полени.

Лекарства в зависимост от тежестта и честотата на симптомите

В зависимост от тежестта и честотата на симптомите децата могат да бъдат лекувани с различни лекарства. Лечението често е поетапно и лекарствата се увеличават при необходимост, както и се намаляват, когато е възможно. Препоръчаната схема на лечение зависи от възрастта на пациента, тежестта на симптомите и други фактори, като например наличието на други основни здравословни проблеми. В хода на лечението, лекарите ще вземат предвид и вероятността от тежки обостряния на астмата. Обикновено лекарите ще оценяват пациентите на всеки две до шест седмици, за да определят кое лечение ще бъде най-ефективно.