Има ли опасност от прекалено много просрочени кредити?

Съобщение за грешка

Deprecated function: Required parameter $is_multi follows optional parameter $key in require_once() (line 342 of /home/kcukcxos/domains/sin.bg/public_html/includes/module.inc).
мъж обмисля просрочен кредит

Специалистите в сектора излязоха с неприятна прогноза за финансовия пазар. Според тях, процентът на просрочени кредити ще се увеличи, като в това число влизат потребителски, ипотечни и дори бързи кредити. Макар от Minizaem, компания за бързи кредити, досега да не са забелязали подобна тенденция, никой не иска да пренебрегне съветите на финансистите. Първото тримесечие на годината имаше увеличаване на търсенето на кредити, но зад това стояха причини, свързани с пандемията и ограниченията от министерството.

На какво станахме свидетели при кредитирането?

Определено 2020 година беше предизвикателство, за което почти никой не беше подготвен. Интересен факт е, че кредитите, за които хората кандидатстваха през изминалата година са по-малко, спрямо предходните две години - 2018 г. и 2019 г. Специалистите отдават този факт на несигурността, която владееше дневните настроения няколко месеца. С изключение на няколко летни месеца, всички останали бяха под заплахата от ограничения за редица бизнеси, така че не е никак чудно, че голяма част от хората са забавили кандидатстването за големи кредити. При бързи кредити и тези до заплата обаче има известен ръст, а не застой.

Влияние върху изплащането и тегленето на кредити имаше и държавата с двете мерки, които приложи - безлихвения кредит и отложените плащания. Това даде няколко месеца спокойствие на повечето хора, които бяха изправени пред финансови проблеми. Ако обаче проследим внимателно тези тенденции ще забележим, че именно тази почивка може да се превърне в причина за трудности на по-късен етап. Според финансистите по-късния етап ще настъпи третото и четвъртото тримесечие на годината.

Когато държавата ограничи даден бизнес или сектор от пълноценно функциониране, хората заети в него не получават приходи, следователно не правят и разходи. С други думи покупателната сила намалява драстично. Когато това са два или три икономически сектора вече говорим за проблем, засягащ цялата финансова картина. Отделно се забавят и плащанията за данъци, сметки и битови разходи. А това намаля парите, които влизат в държавния фонд и отиват за социални разходи за останалото население. Много често финансистите оприличават икономиките на домино, където когато се бутне едно блокче падат и още няколко след него, което дава някакво обяснение за черните им прогнози за увеличаване на броя на лоши кредити.

мъж чете документи за просрочен кредит

Бързите кредити са по-предпочитани

Тази тенденция има няколко възможни обяснения. На първо място трябва да отбележим увеличеното доверие в сектора. Хората придобиха увереност, че макар и небанковите заеми да са за малки суми и да се отпускат бързо и лесно, те са сериозна финансова отговорност и компаниите, които са заети с тази дейност са адекватни. Това косвено увеличава дела на хората, които предпочитат да прескочат бюрокрацията на банките, ако им е необходима малка сума, която ще върнат бързо.

На второ място, много от хората, които кандидатстват за бързи кредити имат вече и други по-големи кредити или пък влошено ЦКР. Това донякъде е лош сигнал, защото означава, че тази уязвима група от обществото, всъщност изпитва финансови трудности да си покрива разходите. Което по-генерално погледнато означава, че социалната политика не се справя да им осигури нужните помощи.

Третото възможно обяснение за увеличения дял изтеглени бързи кредити е предпочитанието на хората към небанкови продукти, заради недоверие в банковата система. Бързите кредити предполагат по-ниски суми за изтегляне, но затова пък одобрение се дава за минути. Когато на човек са му нужни пари веднага, за ремонт, плащане на спешен разход или пък за медицинска спешност, то тогава фирмите за бързи кредити са много добър избор. Този тип спешност, според специалистите в сектора, е определила и предпочитанията на хората в България.

Напълно вероятно е и трите обяснения да са валидни и да комбинират една обща посока на тази тенденция. При всяко положение, до края на годината ще станем свидетели на още промени при кредитирането.