Защо конвекторната фурна е по-добрият избор?

Векът на индустриализацията, технологията и, разбира се, Интернет означава, че днес можем бързо и лесно да открием всякакви разнообразни предложения само като влезем в любимия си браузър. Няколко прости търсения ще ни покажат огромно богатство от уреди за готвене, включително пълна гама от фурни със специфично захранване, метод на печене, капацитет и т.н. Някои от тях напълно съответстват на добре познатите ни някога фурни. Други са от доста по-нов тип, който притежава някои ценни черти. Това е точно любимата ни професионална конвекторна фурна. Но защо е толкова полезна в кухнята и защо да я изберем?

 

Метод на работа при конвекторна фурна

Конвекторната фурна също разполага с нагреватели. Докато и други фурни работят именно с такива, при конвекторните има специфични особености, главната от които е използваният вентилатор. Първо, конвекторната фурна използва този вентилатор, за да разпредели равномерно топлината около цялото ястие, като така се постига идеално нагряване на всяка част от него и, съответно, равномерно изпичане с хрупкава коричка. Но не само това, тя притежава и отводна система, чрез която се изхвърля „стария“ въздух.

 

Това означава, че дори да готвите две ястия едновременно, и двете ще се сготвят съвършено. Те ще се печат на една и съща равномерна температура и еднакво както отгоре, така и отдолу.

 

С конвекторна фурна могат да се готвят разнообразни хранителни продукти и множество ястия, включително и печива. Да, това е валидно и за традиционните фурни, но при тях това се постига по-неефикасно и за по-дълъг период от време, като често могат да се наблюдават по-препечени и по-сурови части от ястието. Допълнително, при конвекторната фурна се постига по-суха среда (т.е. нямаме овлажняването, което може да се наблюдава при традиционните уреди). Това, от своя страна, означава, че текстурата на някои видове храни може да е доста по-приятна за сетивата след приготвяне.

 

Конвекторните фурни създават чудесни ястия, например перфектно изпечено пиле или страхотни печени зеленчуци. Освен това можете да сложите ястието под фолио и да осигурите още по-добро и сочно изпичане. Също толкова добри са конвекторните уреди, ако ще приготвяте сладкарски изделия, включително бисквитки, торти и т.н.

 

Европейският тип конвекторна фурна

Конвекторната фурна, позната като американска, има два нагревателя и вентилатор. От друга страна, съществува и т.нар. Европейски тип конвекторна фурна. При нея има не просто два елемента за излъчване на топлина и вентилатор, но и допълнителен трети нагревател. Той осигурява постоянно течение на „издухан“ от него нагорещен въздух, благодарение на което се постига още по-подходящо разпределение на топлината във фурната. Макар да е малко по-скъп вариант, европейският тип конвекторна фурна предоставя много по-добри възможности. Особено валидно е това, ако готвите много и дори по няколко ястия едновременно. Причината е че всички те ще се готвят по-бързо, на равномерна температура и с изпичане от всяка страна, без някоя част да остане сурова или да трябва да обръщате ястието.